Mitä maahockey on?

Hockey (maahockey) on yksi maailman vanhimmista ja laajimmalle levinneistä palloilulajeista. Maahockeyn kaltaista mailapeliä pelattiin Egyptissä jo 4000 vuotta sitten. Nykyisen muotonsa laji on saanut 1800-luvun Englannissa. Ensimmäiset hockeysäännöt julkaistiin 1852.

Maahockey otettiin ensimmäisen kerran olympialaisten ohjelmaan Lontoossa 1908 ja pysyvänä lajina se on ollut vuoden 1928 kisoista lähtien. 1980-luvun lopusta lähtien lajia ovat hallinneet eurooppalaiset lähinnä Saksa, Hollanti ja Englanti. Kovimmat vastustajat viime vuosina eurooppalaisille ovat olleet miehissä Pakistan ja Australia sekä naisissa Argentiina, USA ja Australia.

MAAHOCKEY SUOMESSA

Suomeen maahockey tuli ensimmäisen kerran 1915 Erik von Frenckellin mukana. Varsinaisesti lajin harrastus alkoi Suomessa vuoden 1952 olympialaisiin valmistautumisen myötä. Suomen mestaruudesta pelattiin ensimmäistä kertaa vuonna 1951. Hallitseva Suomen mestari 2013 on turkulainen HC Kilppari.

Kesäkuu 2013
(Maahockeytä. HC Kilppari vs. ABC-Team, kesäkuu 2013)

 

 

MAAHOCKEYN SÄÄNNÖT

 • Peliaika on 4×15 minuuttia, pelaajia on kentällä kerrallaan 10 + 1 (mv), ”lentävät” pelaajavaihdot. Paitsiota maahockeyssa ei ole.
 • Mailat ovat rightin puoleisia, joten oikea käsi on alempana.
 • Kenttäpelaajat saavat pelata palloa ainoastaan mailan suoralla puolella.
 • Maalilaukauksen on lähdettävä maalialueen, eli ringin sisäpuolelta tai hyökkäävän joukkueen pelaajan on koskettava/ohjattava ulkopuolelta rinkiä laukaistua palloa mailallaan, että maali hyväksytään.
 • Maalivahti saa pelata palloa ringin sisäpuolella millä tahansa vartalon osalla, mutta ei saa sulkea pelivälinettä.
 • Rangaistuskulmalyönti eli ”lyhyt kulma” tulee puolustavan joukkueen virheestä rangaistusalueen sisällä. Esimerkiksi pallon osuessa puolustavan pelaajan jalkaan tai hyökkäävää pelaajaa rikotaan sääntöjen vastaisesti.
 • Pitkä kulma tulee, kun pallo menee puolustavan pelaajan mailasta tahattomasti yli päätyviivan -> Peli jatkuu kentän kulmasta, neljännesviivalla merkitystä kohdasta.
 • Rangaistuslaukaus tulee puolustavan joukkueen tahallisesta rikkeestä, joka tapahtuu rangaistusalueen sisällä.
 • Vaarallinen pelaaminen on maahockeyssa kielletty. Vaaralliseksi katsotaan päin vastustajaa yli polven korkeudelle nostettu pallo, maalivahdin potkaisema pallo, joka nousee vaarallisesti sekä ruuhkaan nostettupallo. Lyönnit vastustajan mailaan tai vartaloon on kiellettyjä. Lyöntitilanteessa maila saa nousta olkapään tasalle.


Kenttä
 

 

MITÄ INDOOR-HOCKEY ON?

“Sisähockey” on syntynyt toimimaan hockeyn harjoittelumuotona maissa, joissa sydäntalvella ei voida pelata ulkona. Nykyisin lajia pelataan erittäin paljon Keski-Euroopassa, varsinkin Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Suomeen laji tuli 1980-luvulla ja Suomenmestaruudesta pelattiin ensimmäisen kerran 1990. Hallitseva Suomen mestari on helsinkiläinen ABC-Team.

 

 

INDOOR-HOCKEYN SÄÄNNÖT

 • Indoor-hockey eroaa säännöiltään hieman maahockeysta. Pelialustana toimii parketti tai muu vastaava. Maaleina käytetään käsipallomaaleja.
 • Kentällä on joukkueesta yhtä aikaa kuusi pelaajaa 5+1 (mv).
 • Suurin ero ulkopeliin on se, ettei palloa saa nostaa lattian pinnasta muutoin kuin maalilaukauksissa. Maalin voi tehdä vain maaliringin sisältä tai hyökkäävän joukkueen pelaajan on koskettava/ohjattava ulkopuolelta rinkiä laukaistua palloa mailallaan, että maali hyväksytään.
 • Kentän sivuilla on matalat puulaidat, joita voi käyttää apuna pelatessa. Lyönnit ovat kiellettyjä, eikä pelissä ole paitsiota.
 • Sisämailat ja -pallot ovat kevyempiä kuin vastaavat välineet ulkopelissä.

EM-karsinta
(Indoor-hockeytä. EM-karsintaa Suomi-Ranska, Rouen 16.1.2010)

2 Responses to Mitä maahockey on?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *